Matchrapport Herrar B

Önneköps IF - Svensköps IF 2-3 (1-1) 9 september, omgång 20

Tabell och ligor efter omgång 17 + 19:
Esperöd har blivit uteslutet, varför ÖIF blivit av med en match och ett mål (Conny).

Rapport:
Förutsättningarna inför B-lagsderbyt mot Svensköp var bästa tänkbara. Planen var fin och vädret var perfekt. Mycket glädjande var att även Svensköp kom med ett B-lag vilket vi inte varit bortskämda med efter sommaruppehållet då det bara varit Ravi som inte kommit med majoriteten A-lagsspelare till B-lagsmatcherna mot oss. Vi hade också bästa tänkbara reservlag, sånär som på Axel som fick lämna återbud några timmar innan match med svår förkylning. Kenneth som ändå skulle komma till matchen ersatte på högerbacken.

Första kvarten av matchen vill man helst glömma. Där gör vi nästan alla de klassiska felen som är ok på pojkar 13-nivå men definitivt inte på senior nivå. Vi är åt helvete för långt ifrån i markeringarna vilket gör att vi till sist inte vet vem som har vem. Snacket var obefintligt och passningsspelet på tok för slarvigt. Detta utnyttjade också Svensköp genom att göra 1-0 på ett distansskott där vi absolut inte har någon som helst press på målskytten.

Detta blev tydligen som en väckarklocka för helt plötsligt börjar allt se bättre ut. Vi kommer högre upp med backlinjen, tätare i markeringsspelet, vi spelar bollen till varandra och vi löper mer. Detta leder till att vi tar över alltmer och sista kvarten av första halvlek spelar vi riktigt bra och Svensköp har svårt att komma ifrån egen planhalva. Vi skapar under denna period flertalet riktigt heta chanser som borde resulterat i mål. Vänsterbacken KP stormade fram som den värsta Gael Clichy och hade 2 avslut precis utanför stolpen. Tonny hade en farlig nick, Ceder, Conny och Mats hade samtliga chanser som borde suttit men vi fick bara in en boll innan paus och det var nyss nämnde KP som inne i straffområdet avlossade ett skott som Ceder snappade upp returen på och forcerade in i mål, otroligt skönt!

I pausen var vi fullständigt överens om första kvarten var bedrövlig men att vi tagit över rejält och nu inte skulle släppa greppet. Att det stod 1-1 var smickrande siffror för Svensköp, som de ska tack sin duktige målvakt för. Sett till chanserna borde det stått typ 3-1. Men så är det ju det här med att bollen ska in i målet också.

Andra halvlek börjar ok men det fanns också tendenser till spelet första kvarten. Snacket blev sämre och även passningsspelet. Vi höll dock kvar i taktpinnen men Svensköp jämnade helt klart ut spelet. När man gick och väntade på att vi skulle höja oss en nivå och ta över rejält igen sprang istället Svensköp upp i en kontring och gjorde 2-1, tror det var efter ca 25 minuter.

Efter detta mål blev det inget ordnat spel från vår sida utan mest Hawaiifotboll upp och ner. Vi skapade en del chanser men fick aldrig något konstant tryck. Anledningen till detta var att vi blev bekväma och passiva med vår backlinje och inte tryckte upp till mittlinjen utan stannade på halva vår planhalva. På så vis fick vi inte det trycket som vi hade i slutet på första halvlek där vi hela tiden vann bollen högt upp i banan. Dessutom fick våra centrala mittfältare en omänsklig uppgift när de skulle både understödja anfallslinjen och hjälpa backlinjen och så var det 50-60 meter mellan dessa lagdelar.

Med ca 10 minuter kvar kontrar Svensköp in ytterligare ett mål signerat Daniel Schuman, assisterad av Svensköps egen Fröjdfeldt, Perparim Sylaj. Inte på något vis rättvist eller logiskt men så var det.

Conny fastställde sedan slutresultatet till 2-3 med 3 minuter kvar på en frispark.

Besvikelsen efter matchen var väldigt stor då vi underpresterade grovt. Vi gör 30 bra varav 15 kanonbra minuter där vi spelar som vi ska och på en nivå vi bör ligga på. Men de övriga 60 minuterna ska vi absolut inte vara nöjda med. Detta var vår klart sämsta match för året och jag är förvånad att den kommer just nu. A-laget spelar bra och på senare tid har vi haft en riktigt hög kvalitet på träningarna och borde ju även kunna ta med det till denna matchen.

Vill passa på att berömma Svensköp som kanske inte spelade någon större fotboll men som visar upp en enorm vilja och inställning och det räckte till 3 pinnar.

Jag tycker att de tre största anledningarna till förlusten i dag var:
1. Som jag nämnt innan att laget blev på tok för långt.
2. Vi missar för mycket chanser. Vi har nog 10-4 i klara målchanser men förlorar med 2-3.
3. Snacket. Alldeles för dåligt snack och det verkar inte riktigt som att någon vill ta ansvar på planen. Det är inga Simon Bank krönikor eller Rit-Ola analyser man behöver skrika ut, utan enkla ord som HÖGER!, VÄNSTER!, BACKA!, RYGGEN! Detta klarar alla och borde göra det själv istället för att vänta på att någon annan gör det. Det skulle vi tjäna väldigt många löpsteg och bortslagna passningar på.

Rättar vi till detta kommer vi att vinna de 2 sista matcherna och sluta sämst 2:a i serien efter en väldigt bra säsong i övrigt.

Outstanding i ÖIF denna match var KP som var prickfri bakåt och briljant framåt när han fyllde på efter vänsterkanten. Även Kenneth och Glenn tyckte jag var riktigt bra. Ceder och Conny glimtade till men lite för sällan. Tycker dock Conny ska vara nöjd med tanke på sitt långa skadeuppehåll. Resten kan bättre.

Denna förlusten ska Rörum sota för på söndag!

(Rapporten är skriven av Daniel Nilsson, 10 sept 2008)